Ett med djur och natur

Fjällresan 2016
Den traditionella fjällresan i september blev en succé, i alla fall för en del av NA17.
Med förhoppning om fint väder och tillräcklig energi för dryga 80 km som låg framför oss gav vi oss iväg till Jämtland. De flesta hade aldrig varit i den svenska fjällvärlden eller bott utan el och vatten i huset.

Vi bar med oss maten för både dagen och vissa kvällar, men det roliga och en del av gemenskapen var också att få bestämma vad som skull lagas till middagen. Vår rutt sträckte sig mellan Blåhammaren, Sylarna, Gåsen, Vålåstugorna till slutmålet Vålådalen. Ca 2 mil om dagen vandrade vi i sällskap av renar och en obeskrivlig storartat natur.

Sol, värme och alla matpauser i det fria minns vi som bäst men också det stundvis plågsamma regnet och blåsten, att vada över bäckar och svårgångna, steniga, leriga vägar. Det är något väldigt speciellt med den svenska fjällvärlden. Att uppleva hur liten man som människa är eller hur långt målet kan vara borta och hur besvärligt vägen dit kan te sig fast man ser målet tydligt, det ger perspektiv på tillvaron.

Vi uppskattade det färska fjällvattnet och enkelheten i stugorna, även om det kan vara besvärligt att dela sovplats med alla till och med lärarna eller att behöva gå ut på Dasset mitt i natten. Väl framme i Vålådalen var det ändå en riktig dusch och restaurangmaten det alla väntade på.

Under våra 5 dagar i fjällen undrade många vandrare som mötte oss längs vägen vem vi var och varför vi var ute i naturen. Vi möttes av många positiva och beundrande kommentarer. Mest förvånad blev man över att ungdomarna lagade maten helt själva, diskade och skötte om allt jobb som behövs i en stuga som ska lämnas i fint skick innan man vandrar vidare. Som ledare har man visserligen ett stort ansvar och risken att det händer något finns alltid, men att sätta sig till bords när maten är framdukad var klart höjdpunkten efter varje vandringsdag.

Att ge sig ut med våra ungdomar kan vara en otrolig bra marknadsföring för vår skola. Tack för ännu en fantastisk resa.

Christina Peters, mentor NA17