Livet på SSHL

På SSHL får du en högkvalitativ utbildning med erfarna och engagerade lärare. Klasserna har cirka 24 elever och utbildning finns på både engelska och svenska. Under utbildningen finns det också möjlighet att resa utomlands och ta del av ett omfattande fritidsutbud.

Att bo på internat är både utvecklande och utmanande. Du bor tillsammans med ca 25 andra killar eller tjejer i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket skapar en unik sammanhållning. Men, det kräver också att man visar hänsyn mot andra och tar ansvar för sina egna handlingar. Det finns tio olika elevhem att välja på, fem för flickor och fem för pojkar. Det är lite olika profil på de olika elevhemmen, men samtliga har hög standard med mysiga gemensamhetsutrymmen som ofta används för olika aktiviteter.

På elevhemmen utvecklas egenskaper som man har nytta av hela livet. Man lär sig ta hand om sig själv och att vara öppen och hänsynsfull mot andra människor. På fritiden finns stora möjligheter att utveckla sina personliga intressen inom idrott, musik, bild, drama och mycket mer. Under året genomförs hemserien då de olika hemmen tävlar mot varandra i olika idrotter och aktiviteter.

Ett brett fritidsutbud

SSHL erbjuder även ett brett fritidsutbud som innehåller såväl estetiska aktiviteter som fysiska. Dageleverna har i princip samma tillgång till utbudet av fritidsaktiviteter som de som bor på internatet. För elever som är idrottsintresserade finns möjligheter att delta i internationella idrottstävlingar, NECIS,. SSHL deltar varje år i olika grenar, vilket skapar samhörighet och brukar vara mycket uppskattat. SSHL är också med i SIPSI som är idrottstävlingar mellan olika svenska skolor.

På helgerna arrangeras ofta gemensamma arrangemang som exempelvis skoldisco, filmkväll eller mer traditionellt knutna aktiviteter som tävling i pepparkakshusbygge eller skattjakt. De enskilda elevhemmen har också sina egna upptåg som spa- och myskvällar. Ungefär var tredje helg är det hemresehelg då eleverna kan åka till sina familjer eller anhöriga. De som inte har möjlighet att åka till sina närstående har sverigemålsmän som ansvarar för eleven under helgen. Sverigemålsmannen är ofta en släkting eller nära vän till familjen.

De elever som är dagelever är knutna till ett av elevhemmen och är alltid välkomna att umgås med sina kompisar där och ta del av de aktiviteter som rör hela skolan. På eftermiddagarna erbjuds läxhjälp och det går alltid att få extra stöd för de elever som så önskar.

På SSHLs vackra skolområde finns en egen butik som kallas Utis, där det går att köpa skolmaterial och en del kläder med skolans emblem.

Uniform

Redan på 1920-talet fanns det två internatskolor i Sigtuna som satte sin prägel på staden. Förutom Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk, grundat av biskop Manfred Björkquist fanns Sigtunaskolan, grundad av teologen Harry Cullberg. De förenades 1980 i det SSHL som vi känner till idag, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket. Sedan dess har SSHL utvecklats till Sveriges ledande internatskola, med en hög akademisk nivå i kombination med ett omfattande fritidsutbud.

Varje onsdag bär samtliga elever skoluniform, vilket är en tradition som skapar gemenskap och samhörighet. Uniformen har en mörkblå kavaj, vit blus eller skjorta samt gråa byxor eller kjol. Till uniformen finns även en tillhörande slips i skolans färger.

Uniformen provas ut under första veckan på höstterminen och går att köpa genom SSHLs egen butik, Utis. Där finns också en del annat skolmaterial.