Macbeth på stadsteatern med SSHL

Macbeth Stadsteater
Alla elever som studerar svenska inom DP-programmet i åk 2 och 3 åkte på torsdagen den tjugotredje januari till Stockholms stadsteater för att se och uppleva dansföreställningen av Macbeth. Klasserna reste med abonnerad buss och både resa och teaterbesök var mödan värd både enligt lärare och elever.

Teatervett och etikett

Inför besöket fick eleverna gå en liten kurs i ”teatervett och etikett” som inkluderade teaterord och begrepp, samt vad som är tillåtet och förbjudet att förtära i salongen.

“Jag tyckte att resan till teatern var mycket rolig och intressant. Det mest intressanta var att berättelsen kunde på många sätt anknytas till de verken jag har läst i litteraturkursen i Svenska. Dessutom så tyckte jag att regissören på alla sätt lyckats modernisera pjäsen utan att förstöra berättelsen”, berättar Kristina Andersson som går i klass DP15.

Lukas Sundström i samma klass håller med.
“Jag tyckte det var en rolig grej att få vara med om. Man blandade en rolig utflykt med vänner och lämnade det stressade skollivet men samtidigt så lärde man sig någonting som var intressant. Vi lärde oss bland annat hur man ska bete sig på sådana kulturbesök”.

Eleverna har tagit lärdom av besöket

För vissa av eleverna var det första teaterbesöket, medan andra varit på teater flera gånger tidigare. Oavsett tidigare kunnighet inom teater fann alla lärdom och intresse i besöket.

“Jag har lärt mig att klassiska berättelser kan moderniseras på ett intressant sätt och på det sättet göra den lämplig för fler publiker”, berättar Kristina.

“Vi lärde oss innan om vissa normer när det kommer till teaterbesök. För några av oss var det inget nytt, men många tyckte att det var lärorikt och intressant”

“Jag tyckte att det mest intressanta med besöket var den så annorlunda tolkningen av Macbeth. Att blanda in modern dans och 70-tals tema i en Shakespeare pjäs blev förvånansvärt lyckat. Jag har lärt mig mer om hur artistisk frihet kan påverka en pjäs i så stor skala som ändringarna till originella Macbeth till den Macbeth vi såg på Stadsteatern”

Kunskap, upplevelse och nöje

Eleverna uppskattade att få ta del av teaterkultur kombinerat med ny modern dans.

“Det är en av första gångerna jag har varit på en klassresa med SSHL, vilket jag gillade väldigt mycket. Jag uppskattade musiken och dansen på föreställningen. Jag tyckte att det var intressant hur regissören kom på iden med 70-tals Macbeth. Jag var nyfiken på hur det skulle utspela sig”, berättar Anoushka Bhattacharjee i klass DP15.

“Jag tyckte om resan för att jag gillar teaterföreställningar. Det var också lite uppfriskande att se på något annat än prov eftersom Mock Examinations var över dagen vi åkte för att se på föreställningen. Början av teaterföreställningen var riktigt intressant eftersom det liknande början av en film. Hela föreställningen var även uppfriskande eftersom denna iteration av Macbeth var både innovativ och intresseväckande”, berättar Petrus Söderström i klass DP14.

Eleverna uppskattade även kombinationen av kunskap, upplevelse och nöje.

“Jag tyckte om resan eftersom jag tycker att teater och dans är intressant, detta var en bra kombination utav de två. Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra någon liknande resa igen”.

“Dessa aktiviteter är både lärorika och intressanta. Det är roligt att få göra något med klassen i en annan miljö. Vi borde allokera mer resurser på detta eftersom det är en bra upplevelse för alla elever”, tycker Petrus.