Make A Kid Smile

IMG_9603I podcasten denna vecka pratar vi med Anton Nyman, Alice Ekwall Sundby och Carl Ramfelt från klass 8A som arbetar med Make A Kid Smile.

Make a Kid Smile är en stiftelse med det övergripande målet att finansiera stipendier så att barn över hela världen kan få en grundläggande utbildning.

“Vi får bland annat ta initiativet till att samla in pengar till olika skolor i andra länder. Vi ger insikt till elever på SSHL och andra skolor runt om i Sigtuna hur läget i skolor i andra länder ser ut”, berättar Alice.

Lyssna här


[Ladda ner här]

SSHL är med i Global Buddy Schools som är ett nätverk av kompisskolor. Alice, Anton och Carl berättar om hur deras arbete med Make A Kid Smile interagerar med studierna på SSHL.

“Vi brevväxlar på engelskalektionerna, så vi håller igång engelskan. Det är det språk som vi har gemensamt med eleverna i Nepal”.

Make A Kid Smile grundades och drivs av Carls mamma Lena Ramfelt sedan år 2009 efter hon besökt Nepal. Under resan besökte hon en lokal skola. Väl tillbaka i Sverige igen fick hon reda på att det fanns två barn som inte längre hade råd med terminsavgifterna. Lena tog då beslutet att betala dessa två terminsavgifter själv. Men hon kände att hon ville göra mer så hon grundade Make a Kid Smile för att kunna hjälpa fler barn till utbildning.

Alice, Anton och Carl har varit delaktiga i Make A Kid Smile sedan fem år tillbaka då de började med att brevväxla med skolbarnen i Nepal. De har sedan dess hjälpt till mer och mer genom att ha insamlingar för att kunna bidra med skolmaterial till eleverna och utveckla klassrummen i Nepal.

Christina Peters arbetar som tyskalärare på SSHL och hon arbetar även med Life Link. Hon har introducerat Lifelink och Make A Kid Smile för varandra så att de nu är i ett samarbete. Med hjälp av Christina Peters har Alice, Anton och Carl organiserat försäljningar av bland annat smycken och sjalar som de berättar om i intervjun.

“Det senaste projektet vi hade var att renovera alla klassrum. Det var gamla svarta tavlor och bänkarna var trasiga. Många lektioner höll de utomhus. Så vi byggde riktiga klassrum och skickade dit massa skolmaterial som pennor och leksaker”.

De berättar om hur viktigt det är med make a kid smile och om deras planer att fortsätta arbeta med stiftelsen efter studierna på SSHL.

“Jag skulle jättegärna vilja åka dit och träffa eleverna i Nepal och fortsätta ha kontakt med de”, säger Alice.

“Det är vårat mål”, fyller Anton i.

Alice, Carl och Anton berättar vad man kan göra om man vill hjälpa till och om de två andra skolorna som gått med i Make A Kid Smile.

“Det började i Nepal och sedan har bara fler och fler skolor velat komma med”.

Feedback

Om du har synpunkter eller frågor om SSHL Podcast kan du göra det här: www.sshl.se/feedback

[saf feature=”itunes” cta=”iTunes”] | [saf feature=”stitcher” cta=” Stitcher”]