Med SSHL till Europa

Våra etablerade språkresor till Berlin, Paris och numera Barcelona är populära bland våra elever som läser tyska, franska och spanska. Eleverna får både sätta sina språkkunskaper på prov i språkens hemmiljö samt uppleva ländernas historia, kultur, och människor. Kontrasten till hur det är i Sverige blir uppenbar. Resorna är ämnade att vidga ungdomarnas vyer och att låta dem utveckla en känsla för språkets hemvist.

Innan avresan läste eleverna på om resmålets olika sevärdheter, höll föredrag och satte sig in i områdets aktuella samhällsfrågor. Väl på plats skrev eleverna dagbok och sammanfattade sina observationer av sådant som skiljde sig från hur det är hemma.

Berlin – kontrasternas stad

Resan till Berlin handlade mycket om den historia som lyser genom varenda gatsten och om de minnesplatser som finns runt varje knut. Eleverna lärde sig hur saker som arkitektur och konstverk kan återspegla och symbolisera historiska händelser, och fick prova att se hur många symboler de kunde hitta. Förvåningen var stor över hur historia kan genomsyra en stad så mycket. Koncentrationslägret Sachsenhausen och Stasifängelset Hohenschönhausen lämnade ingen oberörd. Hur är det att leva i en diktatur som DDR? Varför och hur flyr man? Hur hög var muren egentligen? Och hur smakar Currywurst och Döner i Berlin? En tre timmar låg vandring genom staden lät oss upptäcka Berlins hjärta från nära håll. Från det storslagna TV tornet fick vi en överblick över storleken av Berlins yta. Det gyllene 20talets revyer upplevdes i den storslagna Varietéteatern Friedrichstadtpalast.

De personliga upplevelserna, möten med människor som arbetar och lever i Berlin, människor som är tidsvittnen, sammanfogar pusselbitarna i denna multikulturella och kontrastrika stad. En stad representerar mer av Europa än vårt lilla Sigtuna.
– Christina Peters

Även i Paris väntade ett omväxlande program

Tio elever och två lärare deltog i vår årliga kulturresa till Paris den 21-26 april. Vi besökte platser och muséer såsom le Quartier Latin där vi bodde i ett charmigt litet parisiskt hotell. Vi tittade in i Notre-Dame och var på île Saint-Louis där många bland oss smakade på Paris mest berömda sorbet. Vii gick in på le Louvre, vandrade i kvarteret Le Marais och la Bastille, kvarteret kring Operan, besökte Musée d’Orsay, tog en lång runda genom Montmartre med Sacré-Cœur. Naturligtvis gick vi längs Champs-Elysées och avslutade vid l’Arc de Triomphe. En regnig eftermiddag gick de modigaste av oss upp alla 704 trappsteg till Tour Eiffels 2:a våning och tog sedan hiss up till den 3:e och sista våningen.
Förutom dessa sedvanliga besök vandrade vi flera mil längs Paris mindre kända gator och platser. Vi passerade till exempel Paris äldsta café där Revolutionsledare som Robespierre och Danton brukade samlas för att diskutera Frankrikes framtid. Runt ett hörn upptäckte vi Paris mest färgade gata – rue Crémieux, vi promenerade i botaniska parken. I en liten trädgård var vi plötsligt mitt i Paris gömda romerska arenor. Vi gick också en kilometer på en vandring 20m över gatunivå längs det som en gång var ett järnvägsspår och som idag har förvandlats till Paris grönaste stråk (7 km lång). Avslutningsvis åkte vi på en timslång nattlig kryssning längs floden Seine. Allt som allt en mycket lyckad resa.
–Serge Eppstein

Nytt resmål i Spanien

Årets Spanienresa gick till Barcelona för första gången. Barcelona bjuder på många kända muséer, kulturhistoriska sevärdheter och omnämns flera gånger i kursböckerna. På programmet stod La sagrada familia, Picasso och La Pedrera (Casa Mila). Att befinna sig i Katalonien var extra intressant då den regionen med sin strävan för självständighet har uppmärksammats i nyhetssändningar och tidningar. Att få höra både spanska och katalanska gjorde resan till just Barcelona extra spännande och givande.

Våra kurser i Moderna språk erbjuder möjligheter att besöka Europas storstäder för att både lyssna och själv tala språken. Samtidigt lär vi oss om historia, kultur och traditioner som vi läser och hör talas om både i andra kurser och medier.
– Christina Peters i samarbete med Serge Eppstein, Sergio Urrutia