Rodd – Minnen från Sigtunaskolan

L1020347 Samma SM gäng Dekad

 Lag ”Goliath” återses på Dekaden 2016: Pelle Hagander, Fredrik Feffe Nilert, Stefan Widenfelt och Fredrik Wachtmeister. Sam Bonnier saknas.

All började med fritidsaktiviteter på gamla SS och helgerna nere vid skolans båthus och Mälaren. Segling och paddling stod mest på programmet. Snart upptäcktes 3 dammiga 4:or, varav den ena hette Olga, en riktigt gammal klinkbyggd båt. De andra två, Marianne och Christina, hade släta skrov. Ganska fort tog nyfikenheten över och grabbarna ovan, då i 9ans kull, började tjata på skolledningen för att få båtarna i ro-dugligt skick igen. Det gick till sist och några vårar och höstar senare, hade vi äntligen lärt oss själva att ro och hantera en 4:a utan att välta omkull. 

Det var verkligen en utmaning i början, och ju svårare det var att finna rytmen och balansen i båten, ju mera triggade blev vi. Detta var nytt för oss, det var spännande, och vi hade väldigt kul.

IMG_3288

 Lag ”Goliath” 4:a, 1977: Stefan Widenfelt, Pelle Hagander, Fredrik Wachtmeister, Fredrik Feffe Nilert, och Cox Sam Bonnier. I bakgrunden Husfar Gösta Westman.

Husfar Gösta Westman fanns hela tiden i bakgrunden, och höll ett noggrant öga på oss. Tills den dag, då han bestämde sig för att vi skulle få coaching och ordentlig träning. Jag kommer så väl ihåg när vi en gång i veckan fick åka in till Stockholm och träna rodd i en bassäng på Östra Real. Där fick vi tuff behandling av tränaren Kneipp under vinterhalvåret. Att svänga inom McDonalds’ med minibussen på vägen tillbaks till Sigtuna, blev ett efterlängtat avbrott från skolmaten. Varje gång!

Minnesrika är gångerna vi rodde tidigt om morgonen innan lektionerna började. Spegelblankt vatten, ibland gled vi igenom dimbankar i den tidiga morgonsolen. Det var vackert. På väg från Båthuset tillbaka till Elevhemmen svängde vi ofta inom Rektor och Husmor Levins privata trädgård och smaskiga hallonland. Här var det färska antioxidanter!

I gymnasiet och sista ring 1978, kom kronan på verket. Vi tävlade mot Lundsberg på deras hemmabana. De fick sig en ordentlig chock, och ett stycke historia skrevs. För första gången i historien fick Lundsbergslaget stryk efter en rafflande tävling, och Sigtunaskolan strök mållinjen med en kvarts båtlängds försprång. Detta hade varit helt otänkbart tidigare, och visst kändes det härligt efteråt. Ja, detta tyckte vi var vår största bragd, även om vi samma år rodde Skolmästerskapen i Jönköping och vann SM-guld titeln.

Efter denna framgång blev det stort intresse för rodd på skolan igen och även tjejerna kom igång och tyckte det var roligt att ro. Det roddes i 4:or, dubbel och singel och intresset var verkligen igång.

På SSHL idag är det mäkta imponerande att se de fantastiska moderna och fina roddbåtarna som generöst delfinansierats av fördettingar och fonder. Träningsunderlag och vägledning är imponerande. Nu under Fördettingsföreningens lyckade 30 års jubileum fick jag möjlighet att träffa och samarbeta med f.d. Förbundskapten för Juniorlandslaget i rodd, Tobias Wallerius. Vi var överens om att ge mera input och stötta skolans roddsektion på många sätt och vis, för det är en fantastisk lagsport och väldigt bra allround träning. 

Tidigare fanns GANT med som sponsor, och rodd-arrangemangen började bli väldigt publikdragande. Vi tror att det skall vara möjligt att finna nya sponsorer till denna klassiska och spektakulära idrottsgren. Alla förutsättningar är på plats och vi vill även låta dessa traditioner få rötter i de yngre generationer som följer. Låt oss alla hjälpa till där vi kan och förmår. Räkna med mig i fortsättningen.

Tack framför allt till Thomas Persson, fritidschef på SSHL och alla roddare för en väldigt lyckad Jubileumsrodd. Jag ser redan fram emot nästa!

Pelle Hagander, SS -78